Начало / Автори / Светослав Минков

Светослав Минков

Сподели:

Светослав  Минков
Светослав Минков е роден на 12 февруари 1902 г. в Радомир. Завършва средното си образование в родния си град, следва славянска филология в Софийския университет, учи финанси в Мюнхен и София, но така и не превръща финансите в свое поприще. Вместо това се посвещава на писането, което е голямата му страст още от ученическите години.
Признат е за един от основоположниците на българската литературна фантастика, като още през 1922 г. заедно с Владимир Полянов основават издателство „Аргус“ – първото и единствено за времето си издателство за фантастична литература.
През април 1925 г. е арестуван за подривна дейност към тогавашния политически режим и заедно с редица други писатели прекарва 2 месеца в Дирекция на полицията.
През 1941 г. се явява като свидетел по първото дело на Никола Вапцаров, а изказването му за художествените достойнства на Вапцаровата поезия до голяма степен помага делото да бъде решено в полза на поета.
Работи като библиотекар,книговодител, редактор, коректор в различни столични учреждения и издателства, пенсионира се като главен редактор на издателство „Български писател“.
Умира на 22 ноември 1966 г. в София.

Светослав Минков има 1 книги в сайта

Още автори
Виж всички