Начало / Списък с книги / Любими народни изпълнители от цяла България

Николай Чапански

Любими народни изпълнители от цяла България

2.81 от 5 (73 оценки)

10.00 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 6.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Биографии и мемоари, Енциклопедии

Тип корица: Мека

Страници: 286

ISBN: 978-954-515-060-9

Размери: 14,5х22,5

Значителният труд, който държите в ръцете си, е писан ред по ред в продължение на 15 години. В книгата намират място голяма част от срещите му с именити родни певци и музиканти.
 
Тези, които познават Николай Чапански, знаят, че неговата слабост, освен микрофона, е и фотоапаратът – най-верните му приятели и спътници навсякъде. Съхранил е хиляди снимки и спомени от фестивали, конкурси, надпявания и събори в страната.
 
Амбицията му е да не спира дотук.
Какво щяха да са песните и традициите, ако ги нямаше хората, които да ги съхраняват? Писах всеки един ред от тази книга с голямо уважение към българското фолклорно творчество и всички народни изпълнители в страната ни. Написах я, защото съм възхитен от песен, ритъм, танц и предания, които народният гений е създал. В епохата на хаос, в която живеем, и в годините, когато ценностите малко се поизместиха, сигурно тази книга някому някога ще е необходима. Едва ли щях да събера смелост и да започна да пиша тази книга ред по ред, ако не бяха срещите ми с едни от най-големите гласове на България: Вълкана Стоянова, Недялка Керанова, Костадин Гугов, Йорданка Илиева, Никола Ганчев и много други, които съм интервюирал в последните години, а може би и в последните месеци от живота им. Виждах какви царе са на сцената, видях и как си отидоха от този свят…
 
Едва ли щях да набера смелост да напиша и събера това, което държите в ръцете си, ако нямах зад гърба си над 3000 радиопредавания с българска народна музика от 1991 г. до днес.
 
Разбира се, че не всичко започва от днес и не всичко завършва утре. За българския фолклор е писано много и ще се изпише още много. По-важното е да го ценим, да го слушаме и да разпознаваме най-известните представители на фолклорните ни области. Нека не разглеждаме фолклора като нещо позабравено и никому ненужно от бабината ракла. Известни музиколози, фолклористи, етнолози и журналисти вече са писали за любимите ви народни изпълнители. Все капацитети в тази област пред, които се прекланям - акад. Николай Кауфман, Елена Огнянова, Михаил Букурещлиев, Тодор Бакалов, Борислав Геронтиев, Лозанка Пейчева, Петър Динчев и много други, оставили диря след себе си.
 
Събраното тук е малка частица от необятния ни български фолклор - певци и музиканти, творили в периода от 40-те години до ден днешен. Пет поколения народни изпълнители от цялата страна.
 
Посвещавам този труд на моите родители, моето семейство и хилядите слушатели, с които са ме свързвали радиовълните от 1991 г. до днес.
 
С уважение към народния гений и красивото фолклорно богатство на България.
                                                                                                                     
Николай Чапански
Вижте още