Начало / Списък с книги / Изобретението на Хюго

Брайън Селзник

Изобретението на Хюго

3.03 от 5 (80 оценки)

24.99 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 14.99 лв.

Категория: Художествена литература, Тийнейджърски книги, Детска литература

Тип корица: Мека

Страници: 544

ISBN: 978-954-515-175-0

Размери: 14x21

Виж оценки в Goodreads
С този роман Брайън Селзник отдава почит на един от любимите си кино режисьори – Жорж Мелиес, творил в зората на киното. Той е един от основните герои в „Изобретението на Хюго”. Историята за него е напълно измислена, но е вдъхновена от действително съществуващата колекция от автоматони на Мелиес, която той дарил на музей, но която заради лошо съхранение била напълно унищожена.

Годината е 1931-ва, а мястото – железопътна гара в сърцето на Париж.
 
Дванайсетгодишният сирак Хюго Кабре живее в скритите помещения на голяма гара, където далеч от всички работи като хронометрист. Миналото на момчето е белязано с болезнената смърт на неговия баща и когато в живота му ненадейно нахлуват ексцентрично, запалено по книгите, момиче и опърничав старец, който държи магазинче за играчки, най-съкровените тайни на Хюго са изложени на риск. 

Загадъчна рисунка, безценен бележник, откраднат ключ и един автоматон с мистериозно послание стоят в основата на тази заплетена, нежна и завладяваща история. 

Със своите 284 страници рисунки „Изобретението на Хюго” съчетава елементите на илюстрована книга, комикс и филм. Брайън Селзник разчупва рамките на романа като жанр и създава изцяло нов литературен експеримент. 

 
"Истински шедьовър."
в. „Пъблишърс уикли”

"Буди възхищение… като ням филм на хартия."
 в. „Ню Йорк таймс”

"Поразително визуално постижение… вдига летвата."
в. „Сан Антонио експрес нюз”
 

Селзник разгръща историята на малкия хоролог, като през цялото време редува илюстрации и текст и в крайна сметка създава нещо средно между роман, комикс и графична новела. Книгата ще грабне вниманието и на най-големия противник на четенето, защото тук текстът и картинките имат еднаква тежест, те не се допълват, а се продължават едно друго. 

из ревюто на Николета Руева в "Аз чета"

 

"Изобретението на Хюго" е нещо уникално. май няма по-банални думи, с които да започна, но няма и как да не бъде засвидетелствана природата на тази чудата приказка, която стои нейде в пространството между класическия и графичния роман, сияейки със своя собствена светлина. 

из ревюто на Христо Блажев в блога "Книголандия"

 

На моменти усещаш как се взираш в буквите или четеш илюстрациите. И всичко се случва с онази лекота, с която се ровиш в най-красивите си фантазии. Сега ми се иска тепърва да го изживявам.

из ревюто на Danny в блога "Четецът"

 

"Изобретението на Хюго" обаче е и още нещо – една много красиво посвещение на киното, обяснение в любов на пионерите, на магията, която успява да сбъдва сънища и мечти. Защото изкуството е вдъхновение за живота, което истински променя човек.

из ревюто на Павлина Радославова в "Аз чета"

 

Брайън Селзник, който е автор на текста и илюстрациите, на няколко пъти прави толкова шеметни поредици от картини, че настръхваш, докато отгръщаш следващите страници и се молиш това да не свършва.

из ревюто на Преслав Ганев в блога "Литературата днес"

 

Сюжетът също ми направи добро впечатление – не е банален, не се представя някакъв приказен свят,  а се изгражда една почти реалистична представа на Париж в края на 19 век. 

из ревюто на Мартин Белтов в блога му

 

Масовата истерия по книгата и множеството награди, които спечели, още повече ме вдъхновиха да я прочета. И не съжалявам за секунда, защото двата часа, прекарани в четене, ме разтовариха, заредиха с вдъхновение и ми показаха, че нищо не е случайно и всеки от нас има своето място в огромната машина на времето. Като малко зъбчато колелце. 

из ревюто на Вал Стоева в "Детски книги"

 

Историята се завърта, подобно на торнадо, което започва от нищото и растейки, увлича все повече фрагменти в себе си. 

из ревюто в блога "Книжен Жор"

 

"Препоръчвам" е скучна дума, затова ви казвам: "Не се правете на интересни и веднага си намерете "Изобретението на Хюго", защото това ще бъде вечна книга"! 

из ревюто в блога "Изумен"

 

Брайън Селзник е положил много усилия в преработването и рециклирането - всички случки, личности и идеи (които в неумели и невдъхновени ръце биха били просто суха фактология) са вплетени около оригинална сюжетна линия - истинско приключение, при това изрисувано, в което, като при всяка хубава история, ние пътуваме заедно с героите. Докато те откриват знания, умения, книги, филми, хора и приятелства, откриваме и ние с тях; докато те търсят своя смисъл, търсим и ние нашия. Учим се, че ако ровим достатъчно, все ще изскочи нещо красиво. 

из ревюто на Стефан Русинов в блога "Алиса в чизми"

 

Книгата „Изобретението на Хюго“ еманципира роднинството между двете медии – книга и филм, в още един ракурс: Хюго не познава богатството на книгите, а на Изабел никога не е било позволено да гледа филми. Затова Изабел води Хюго в библиотеката, после и в книжарницата, а Хюго промъква Изабел на прожекция на култовия комедиен филм „Безопасността е последна“.

из текста на доц. д-р Милена Цветкова в блога на издателство "Милениум"

Рядко се намират книги, които съчетават няколко изкуства едновременно. А тази книга разказва не само с думите, но и с рисунките и фотографиите. И така се усеща цялото съвършенство, цялата хармония на тази история, която може да бъде видяна, прочетена и преживяна по няколко начина и в няколко аспекта на изкуството… И разбира се не е нужно да бъдем илюзионисти за да разберем магията й, трябва просто да отворим сърцето си за нея… 

из ревюто в блога "Животът е с твърди корици"

 

Тази книга ме изненада, омагьоса и впечатли. Истината е, че никога не съм чела подобна. С каквито и гръмни думи да я определя, ме е страх, че ще звучат като клише. А „Изобретението на Хюго“ е точно противоположното на клише. Това е една от най-красивите, вълнуващи, пленителни, омагьосващи и удивителни книги, които някога са попадали в ръцете ми.

из ревюто на Бела Чолакова в "Момичетата от града"

 

Творението на Брайън Селзник (защото това в никакъв случай не е просто роман!) е любовно писмо към забравената романтика на една отминала епоха – епоха на целулоидни ленти и зъбни колела, в която димът на парните двигатели и електрическата искра се срещат и дори съжителстват, преди едното да замени другото.
 
из ревюто в блога "Книжни криле"
Вижте още