Начало / Списък с книги / Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите

Антон Тодоров

Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите

3.65 от 5 (110 оценки)

9.00 лв.

Поръчай онлайн (-44%) за 5.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Публицистика

Тип корица: Мека

Страници: 262

ISBN: 978-954-515-232-0

Размери: 14x20,5

Виж оценки в Goodreads
Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню...
 
Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното.
 
Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция.
 
Работеха и живееха като „шайка” – персони, обединени от престъпна цел.
 
В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни.
 
От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо.
 
Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие.
 
Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт... „Шайката ГЕРБ” е най-мрачната част от голямата измама, известна като „български преход”.
Въведение 
 
Най-краткото определение на думата „шайка“ е „група хора, обединени от престъпни цели“. Избрах тази дума, а не например „мафия“, защото съм убеден, че думите трябва да бъдат употребявани според предназначението им. И според смисъла, за който големи групи хора, вследствие на езиковата еволюция, са се „разбрали“, че ще означават. Трябва да отразяват и местните особености, традиции и специфика. Мафията в нейния оригинален, италиански вариант е нещо различно като етика и философия от „етичността“ на тукашните български типове, които вече не за първи път окупират върховете на държавата. Макар че днес думата „мафия“ се асоциира все повече с организираната престъпност, в началото тя е имала друго значение. Според мен обаче ГЕРБ са точно шайка – неподправена, с българо-руски традиции, лишена от усет за минимално самовъзпиране в злодействата и тефлонизирана да не носи отговорност за действията си чрез политическата култура на българите. Тази култура, за която сякаш са написани думите на американската историчка Гертруд Химелфарб: „Когато отклонението от нормалността започва да се смята за нормално, тогава нормалното започва да се смята за отклонение от нормалността“.

В тази книга съсредоточавам вниманието си основно върху ценностния подход при анализа на решенията и политиката, провеждана от тази шайка. Шайката не е непременно глупава, нека се разберем. Мисля, че доста елементарно се опитаха да ни убедят, че Бойко Борисов и ГЕРБ са някакви безпросветни хора, прочели по една книга през живота си?! Прощавайте, кой нормален човек ще вземе на сериозно твърдението, че завършил висше образование човек, защитил дисертация, може да е прочел само една книга през живота си. Та Бойко Борисов е завършил средното си образование с пълно отличие!* За разлика от Иван Костов например, който завършва 18-а гимназия в София през 1967 година с успех „Много добър (4,68)“! Имал е тройка по руски, тройка по биология, тройка по немски език, четворки по математика и по физика. Как е завършил по-късно политическа икономия във ВИИ „Карл Маркс“ и математика в СУ, ей Богу, нямам никаква идея. 
 
Опитът за атакуването на Бойко Борисов с такива безумни твърдения доказва нуждата от едно важно пояснение – тук средата е доста увредена, част от публиката е силно деградирала и няма нищо против да позволява да бъде лесна плячка на всякаква пропаганда, а ловците на души могат да правят каквото си искат с тях. Част от българите не четат, не се информират, не мислят продължително и задълбочено, лесно се лъжат, а иначе настояват, че „сме втори по интелигентност след евреите“. Втори, ама друг път. Трудно се живее на една територия с такива хора, защото техните недостатъци и повърхностно отношение към важни неща автоматично се превръщат в системообразуващ фактор и за нашия, и за техния нерадостен живот. Парадоксално е, че същите хора от БКП/БСП и тоталитарните служби на комунистическия режим, които „откриха“ Бойко Борисов, същите, които прецениха, че може да им влезе в работа в нужния момент, същите, които институционално и ресурсно го отгледаха и развиха в публичната власт, сега се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

В тази книга не се задълбочавам в известните неща. Какво например да се пише за Мишо Бирата? Ами там след записа на Борисов, който възпрепятства митническа проверка, прокуратурата трябваше веднага да се самосезира и да докара нещата до съдебната зала. А не това да се случва с две години и половина закъснение. „Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в е%
Вижте още