Начало / Списък с книги / Полезен латински за всеки

София Петрова

Полезен латински за всеки

3.67 от 5 (3 оценки)

13.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 11.05 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Други

Тип корица: Мека

Страници: 264

ISBN: 978-954-515-245-0

Размери: 13x20

Ако някога сте се питали защо парите не миришат, каква е разликата между де юре и де факто,  кой за първи път е възкликнал „О, времена! О, нрави!”, и какво означава SPA, няма нужда да се чудите повече. В сборника са събрани размисли от велики антични личности, отнасящи се към съвремието ни така точно, сякаш са писани в наши дни. Сентенциите са подредени по азбучен ред в два раздела (латинско-български и българско-латински) с транскрипция на български език.
 
Убедете се, че красотата и точността на латинските изрази и сентенции са неподвластни на времето също както и природата на човека, затова векове след като латинският престава да бъде говорим език, те все още се използват.
Често пъти човек смята, че всичко започва от него. Проблемите и загадките на живота обаче остават непроменени за стремежа на будния ум и той неуморно търси своите отговори. Мъдростта на вековете е събрана в сентенциите, формулирани още от древните мъдреци и философи. Неподвластна на времето остава тъкмо онази блестящо синтезирана мъдрост, която още преди векове е побрала в себе си вечните копнежи на човешкия род – търсенето на смисъла на живота и ключът към себеопознаването.
 
Четейки размислите и сентенциите на великите антични личности, човек си дава сметка, че любовта, войната, знанието, гордостта, справедливостта, невежеството, страхът и изобщо всичко, съпътстващо земния път на хората, е изконно и неизменно в същността си. Независимо от епохата, в която човек живее, той е неразривно свързан с предците си и въпросите на тленното.
 
Мнозина днес възкликват. младите за нищо не ги бива, ала дали осъзнаваме, че този конфликт на поколенията е стар колкото самото човечество? Днешните млади са същите, като онези в древността, всичко вече се е случвало, затова не бива да се подминава рафинираната мъдрост на вековете, доказала правотата на думите си.
 
По тази причина, вместо да се гневим на младите, по-добре да оценим мъдростта и красотата, да вникнем в изстраданата истина за победите и пораженията, да осмислим живота и неговите вечни спътници. Да овладеем изкуството Amor fati (да обичаме съдбата си).
Вижте още