Начало / Списък с книги / Райко Кръвта - Убиецът на Георги Илиев

Георги Василев

Райко Кръвта - Убиецът на Георги Илиев

3.50 от 5 (6 оценки)

6.00 лв.

Поръчай онлайн (-10%) за 5.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Публицистика, Документалистика, Българските босове

Тип корица: Мека

Страници: 104

ISBN: 978-954-515-247-4

Размери: 13x20

Осем години едно от най-знаковите и дръзки убийства в криминалната история на българския произход - това на боса на ВИС 2 Георги Илиев - Главния, остана неразкрито, въпреки че стотици туристи в Слънчев бряг станаха свидетели на разстрела му на 25 август 2005 година. Отговорът дойде с разкриването на една от най-страховитите групировки, отговорна за десетки поръчкови убийства - "Килърите 3", и нейния тартор Райко Кръвта. Как наглед скромният младеж от Перник се превръща в жесток убиец, способен да разстреля шефа си Георги Илиев, на когото дължи цялата си криминална кариера, и още куп знакови фигури от ъндърграунда, и кой отмъсти и на него със серия от куршуми, ще научите от сензационното разследване на журналиста Георги Василев, автор на поредицата от бестселъри "Новите босове".
Инстинкт за убиване 
 
Повече от 10 години след някои от най-знаковите и показни убийства в България те продължават да бъдат неразкрити и дори да създават конспирации за инсценировки, нови самоличности и спокоен живот със спестените милиони зад граница.

Въпреки голямата част неразкрити убийства на прехода в България се оказа, че полицаите имат информация и подозрения в това кой кого поръча и застреля. Липса на доказателства или други причини обаче оставят тези показни убийства безнаказани.
 
Един от първите показни разстрели на престъпните фигури бе този на основателя на ВИС 1 – Васил Илиев, на 25 на април 1995 година близо до хотел „Мираж“ в София. В този ден неизвестни стрелци започват да стрелят по колата му с хърватски пистолети „Заги“ и оставят охранителите му безмълвни. Български спецполицаи имат информация, че убийството е поръчано от сръбски гражданин, заловен през 2002 година в България и по-късно екстрадиран в Холандия. Има данни, че двама сръбски граждани, гравитиращи около предполагаемия поръчител, са влезли с чужди паспорти в страната няколко дни преди убийството.

Втора важна жертва от същата групировка пада на 27 ноември 2003 година Пред блока, в който живее в столичния квартал „Хладилника“, е убит кумът на Георги Илиев – Румен Маринов–Нарциса. Той е причакан от двамата си килъри, които умишлено са блокирали асансьора и са планирали да го убият вътре. Маринов обаче е усетил стрелците и е побягнал към съседен блок, където е опитал да се скрие под джип „Тойота“. За убийството на Румен Маринов–Нарциса полицаите подозират намеса на други фигури от „ВАИ Холдинг“. Столични криминалисти намекват за запис на телефонен разговор между Георги Илиев и Румен Маринов няколко минути преди той да издъхне. Има данни, че предполагаемите физически убийци на Маринов – регистрирани за автокражби, са ликвидирани няколко месеца по-късно. 
 
Една от знаковите престъпни фигури на прехода – Антон Милтенов–Клюна е разстрелян на 30 юли 2005 година пред сладоледената къща „Джимис“ в центъра на София. С него загиват и охранителите му – Иван Тодоров–Призрака и Милен Върбанов–Цайко. За организатор на убийството се смята също убития по-късно Васил Арарски – Райко Кръвта – героят на настоящата книга, на чиято сметка неофициално е записано и друго доста по-показно убийство – това на Георги Илиев. Именно то превръща, макар и посмъртно, Райко Кръвта в един от легендарните родни поръчкови убийци, чиято биография все още тъне в куп мистерии, но ще разбулим с настоящото разследване.
 
Той ли е човекът, който стои зад едно от най-знаковите убийства в България – това на президента на „ВАИ Холдинг“ – Георги Илиев?
Вижте още