Начало / Списък с книги / История на войните 1. Походът на Александър

Георги Марков

История на войните 1. Походът на Александър

4.33 от 5 (12 оценки)

18.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 15.30 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История, Поредици, История на войните

Тип корица: Мека

Страници: 176

ISBN: 978-954-515-294-8

Размери: 16,5х23

Виж оценки в Goodreads
"Походът на Александър" е първата книга от поредицата "История на войните". 

Ако искаш мир, готви се за война.
 
От зората на цивилизацията хората воюват – за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Ала историята се пише от победителите и увенчава имената им – Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... Затова нека се вгледаме в знаменателните битки и сражения: някои са легендарни – шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни – цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс – брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.
 
***
 
Античният свят не е същият след битката при Гавгамела през 331 г.пр.Хр. Четиридесетхилядна македонска пехота надвива тройно по-многочислената армия на Дарий I и запраща непобедимата Персийска империя в небитието на разрухата и забравата.
 
Как става възможно това и какви поуки за съвременността крие победният поход на Александър Велики?
Хареса ми, че Марков се обосновава доста добре, когато проследява всички аспекти около структурата на основните битки на Александър. От време на време борави с по-свободен текст, койт?
Вижте още