Начало / Списък с книги / История на войните 3. Тридесетгодишната война

Александър Стоянов

История на войните 3. Тридесетгодишната война

4.06 от 5 (16 оценки)

18.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 15.30 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История, Поредици, История на войните

Тип корица: Мека

Страници: 192

ISBN: 978-954-515-297-9

Размери: 16,5х23

Виж оценки в Goodreads
"Тридесетгодишната война" е третата книга от поредицата "История на войните". 

Ако искаш мир, готви се за война.
 
От зората на цивилизацията хората воюват – за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Ала историята се пише от победителите и увенчава имената им – Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... Затова нека се вгледаме в знаменателните битки и сражения: някои са легендарни – шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни – цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс – брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.
 
***
 
Тридесетгодишната война е апотеозът на цяла епоха от конфликти, останали в историята с обобщаващото название „Религиозни войни”. Милиони човешки животи са погубени, стотици селища са унищожени или разграбени, а когато войната завършва през 1648 г., Европа на рицарите, благородните подвизи и честта е отстъпила място на една друга Европа - управлявана от практичността и липсата на сантименти и доверие.
 
Какви са основните събития, довели до избухването на Тридесетгодишната война, както и последствията от нея?
<
Няма как да обхвана всичко важно, което има в тази книга, но важното е, че прочитът ѝ ми се стори доста образоващ и удовлетворителен. Четенето на исторически романи не може да замени едно цялостно систематизиране на събитията. Вижда се, че трудът на Александър Стоянов дава своите плодове и захранва с много информация.

из ревюто в блога "Книжен Петър"

Вижте още