Начало / Списък с книги / Готварската книга на Дядо Славейков

Петко Р. Славейков

Готварската книга на Дядо Славейков

4.56 от 5 (18 оценки)

12.00 лв.

Поръчай онлайн (-25%) за 5.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Кулинария, История

Тип корица: Мека

Страници: 160

ISBN: 978-954-515-299-3

Размери: 13x20

Виж оценки в Goodreads
Знаем Петко Р. Славейков като поет, писател и публицист. Колко от нас обаче го свързват с първата кулинарна книга на български език?
 
„Готварската книга на Дядо Славейков” излиза през далечната 1870 година в Цариград. Томчето събира десетки вкусни рецепти, но и ценни съвети за всеки домошар готвач!
 
* Как да си направим най-хубавите чорби, кебапи, кюфтета и кадаифи?
* Могат ли сиренето, млякото и яйцата да не се развалят?
* Как да солим различните меса?
* Наистина ли има над 40 вида домашни вина и ракии?
Разпознаване и избиране на разни меса, риби и други неща за гозби

Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби.

На пуйките и на кокошките краката трябва да са черни и меки, а ноктите къси. На стария мисиряк очите всякога са хлътнали и ноктите му сухи и къси.

Капонът, за да е добър за клане, трябва да има една дебела жила от страна на воденицата си, гребенът му да бъде лъскав, гушата му и трътката му да са дебели.

Говеждото месо. – Когато е прясно, зрънцата му се виждат и стои някак си червеникаво, а тлъстината му бие на жълто. Кравешкото око стои малко по-стегнато и тлъстината му стои възбяла. Кога видиш месо да е тъмночервено и стегнато и по тлъстината му да има ципа, това показва, че или месото е вето и старо, или е от пустал добитък. Ако месото като го понатиснеш с пръст се издига и си иде на мястото скоро, то показва, че е добро и прясно, ако ли си остава мястото на пръста втрапено, то е старо.

Телешкото месо трябва да е забележимо бяло, ако и да се случва някога щото и възтъмното да е вкусно. Някои месари пущат кръв на телето, преди да го заколят, за да докарат месото да стои възбяло, като да сочи хубаво, но такова месо загубва вкуса си. Като видиш, че мехурът е обиколен с бял и корав лой, месото е прясно и младо.
Телешкото месо не може да трае колкото другите, а най-вече в горещо време. Младото волско месо от теле е по-сладко от младото биволско месо от малаче.

Овчина. – Когато е стегнато, червено, а тлъстината му бяла, добро е. Овчина до петгодишна овца е прясна, ако да се коли понякога и по-млада. Тлъстината на по-млади овце се дели лесно, а на старите е жила?

Вижте още