Начало / Списък с книги / История на войните 5. Войните на Цезар

Георги Марков

История на войните 5. Войните на Цезар

4.33 от 5 (9 оценки)

18.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 15.30 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История, Поредици, История на войните

Тип корица: Мека

Страници: 192

ISBN: 978-954-515-301-3

Размери: 16,5х23

Виж оценки в Goodreads
"Войните на Цезар" е петата книга от поредицата "История на войните". 

Ако искаш мир, готви се за война.
 
От зората на цивилизацията хората воюват – за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Ала историята се пише от победителите и увенчава имената им – Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... Затова нека се вгледаме в знаменателните битки и сражения: някои са легендарни – шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни – цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс – брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.
 
***
 
Военната кариера на Цезар е повече от впечатляваща и го нарежда сред най-великите генерали на древността, заедно с Александър Велики и Ханибал. Малцина са пълководците, които са оперирали в географски ареал, разпростиращ се от Британските острови и устието на Рейн - на северозапад, до пясъците на Египет и бреговете на Либия - на юг. Монументалните успехи на неговите легиони прекрояват за векове напред картата на Средиземноморието и на голяма част от Европа.
Въведение
 
Малко са историческите фигури от Античността, които предизвикват толкова остра полемика, колкото Гай Юлий Цезар. Неговите модерни апологети, сред които са и титаничните имена на Едуард Гибън* и Теодор Момзен**, го величаят като непобедим пълководец, изключителен визионер, законодател и политик, който едва ли не самостоятелно води римското общество към своята осъзната имперска съдба. Противниците на Цезар, на свой ред, посочват съмнителния му политически морал, пълната му безскрупулност и жестокост, опортюнизъм и мегаломания.
 
Истината вероятно е някъде по средата. Военната кариера на Цезар е повече от впечатляваща и го нарежда сред най-великите генерали на древността, заедно с Александър Велики и Ханибал. Малцина са пълководците, които са оперирали в географски ареал, разпростиращ се от Британските острови и устието на Рейн - на северозапад, до пясъците на Египет и бреговете на Либия - на юг. Монументалните успехи на неговите легиони прекрояват за векове напред картата на Средиземноморието и на голяма част от Европа. Завземането на Галия например, което е един от тематичните центрове на настоящата книга, предрешава културната и историческа съдба на модерните френски територии за петстотин години след римското завоевание.
 
В същото време политическите методи на Цезар едва ли могат да бъдат определени като благородни. За разлика от други велики пълководци на Античността, като Ханибал, лидерът на популарите* изгражда внушителна политическа кариера, преди да спечели славата си на бойното поле. За да разберем Цезар като пълководец, ще трябва да се запознаем достатъчно отблизо и с неговите ходове като политик. Така, макар фокусът на тази книга твърдо да е военната история, ще бъде обърнато много сериозно внимание и на острите борби, които определят политическия пейзаж в Рим. При това ще се върнем най-малко век назад и ще щрихираме основните проблеми на римското общество от провалените реформи на братята Гракхи, през военната реформа на Марий, Съюзническата война, Гражданската война между Сула и Марий, за да стигнем до институционалната криза през 60-те години на I в. пр.Хр. и сформирането на Първия триумвират.
 
Настоящата книга в никакъв случай няма да е апология на Цезар. Напротив. Политическите мотиви зад вземането на решението за Галската кампания са крайно егоистични и имат малко общо с неотложните интереси на римското общество. В същото време Цезар крайно лицемерно се опитва да се представи като защитник на Републиката, а единствена му цел е да запази нейната териториална цялост и неприкосновеност. В течение на изложението ще бъдат критикувани и някои от стратегическите му решения по време на Галските войни. Имат ли смисъл въобще прекосяванията на Рейн и какви са резултатите от тях? Стратегически провал ли са двете кампании в Британия? Не е ли насилствената политика на Цезар причина за избухването на въстанието на Верцингеторикс* и защо въобще се стига до битката при Алезия, която при определени обстоятелства би могла да се превърне във фиаско с размерите на Кана?
Тактическият гений в Цезар го прави един от най-изявените военачалници. Самото решение да се изправи срещу многобройните галски племена, населяващи огромна територия, е наистина геройство. Георги Марков описва многобройните битки и свързаните с тях тактически изненади, които си спретват противниците. Макар Цезар да не е безгрешен, талантът му в битките е неминуем. Успехите го превръщат в легендарна личност, по която се равняват много владетели векове след това.

из ревюто в блога "Книжен Петър"

Вижте още