Начало / Списък с книги / Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата

София Петрова

Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата

3.67 от 5 (3 оценки)

10.00 лв.

Поръчай онлайн (-30%) за 7.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Учебна литература, Самоусъвършенстване, Други

Тип корица: Мека

Страници: 224

ISBN: 978-954-515-331-0

Размери: 13x20

Виж оценки в Goodreads
Добрите писатели владеят до съвършенство словото, умеят да подбират най-точните думи, със завидна лекота рисуват образи, изграждат несъществуващи светове или проникват отвъд видимото за обикновените хора. Но няма писател, който да твърди, че се е родил научен да пише. Нещо повече – голяма част от тях препоръчват четенето като най-важна основа за писането.
 
Тайните на майсторите излизат на показ за първи път в този сборник. Тук ще намерите полезни съвети за начинаещите писатели и вдъхновяващи цитати от световно признати имена на литературата. Тематиката им покрива целия диапазон на писателския труд – от първоначалния импулс и диренията, през реализацията, подбора на изразните средства и творческия блокаж, до успеха и критиката… Какъв подход ще изберете в своята работа и на кого ще повярвате, зависи само от вас.
Увод
 
Добрите писатели владеят до съвършенство словото, умеят да подбират най-точните думи, със завидна лекота рисуват образи, изграждат несъществуващи светове или проникват отвъд видимото за обикновените хора.
 
Великите писатели притежават онази тайнствена власт да ни внушават мисли и настроения, да командват въображението ни като читатели и задълго – а често и завинаги – да вселяват в сърцата ни теми, герои и сюжети, с които да се съизмерваме.
Няма писател, който да твърди, че се е родил научен да пише. Напротив – всеки от тях без свян признава колко много книги е прочел, преди да посегне към перото или пишещата машина. Нещо повече – голяма част от писателите препоръчват четенето като най-важна основа за писането.
 
Разбира се, че за да бъдеш добър писател се иска талант. Ала талантът е нищо без тоновете работа, които надареният с него трябва да отметне; талантът е безполезен, ако всекидневно не се упражнява, обогатява, култивира... Човек може да се научи да пише от другите писатели, от прочита на техните романи, пиеси, биографии. Но е нужно да се научи да ги чете като творец. И когато развие достатъчно това умение, може да протегне ръка към белия лист. Но дори и тогава създаването на ново произведение се получава след много чернови и десетки смачкани страници. Повечето литературни шедьоври са написани именно така – с изнурително задраскване и преписване, макар че докато ги четем, звучат като нещо естествено и изречено с лекота. И тъкмо в това се крият тънкостите на писането.
 
Тук ще намерите полезни съвети за начинаещите писатели и вдъхновяващи цитати от световно признати имена на литературата. Подбрахме ги от различни поколения и континенти, извадихме ги от интервюта или от собствените им текстове. Някои от тях звучат дидактично, други – афористично. Някои са случайни откровения, други са плод на изстрадани открития. Тематиката им покрива целия диапазон на писателския труд – от първоначалния импулс и диренията, през реализацията, подбора на изразните средства и творческия блокаж, до успеха и критиката… Въпреки всички р?%
„Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ е много приятна книга, която събира вдъхновяващи цитати на български и чуждестранни майстори на перото. И ако си мислите: „Оф, още една книга с цитати!“, трябва да ви предупредя, че тази не е от обичайните и ще ви изненада.
 
Вижте още