Начало / Списък с книги / ИДИЛ. Кои са те, как се сражават, в какво вярват

Малкълм Нанс

ИДИЛ. Кои са те, как се сражават, в какво вярват

4.29 от 5 (7 оценки)

24.99 лв.

Поръчай онлайн (-30%) за 17.49 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Документалистика

Тип корица: Мека

Страници: 528

ISBN: 978-954-515-349-5

Размери: 16x23

Виж оценки в Goodreads
Мащабно изследване за най-смъртоносната терористична организация в света

„Ислямска държава”, ДАЕШ или ИДИЛ – зад различните имена и абревиатури се крие една и съща групировка, която със средствата на радикалния ислям и със силата на оръжията се стреми да промени света. Джихадът, или „свещената война”, който те са обявили, има своя предистория и особености. За да даде достоен отпор в тази война, светът трябва да разбере същността на джихада, да проследи миналото на групировката чак до най-дълбоките й корени, детайлно да се вгледа в ислямската история.
 
Тази книга показва как американската „Война срещу тероризма“ е предизвикала появата на нова порода коварни екстремисти – те носят маската на религията, докато извършват ужасяващо противни на исляма дела като позиране за селфи по време на битка, обезглавяване пред камера или изгаряне на врага жив.
 
Тази книга внася пределна яснота кой кой е в структурата на групировката, показва принципите на управление на подчинените територии, посочва атентаторите с индивидуален профил и с доскоро секретни данни.
 
Тази книга систематизира стратегията и оръжията, използвани от ИДИЛ при атаките и покушенията; осветлява тайните процедури, прилагани по цялото земно кълбо; анализира погрешните схващания относно групировката; акцентира върху слабите места в организацията им и изяснява как могат да бъдат победени.
ОТ "АЛ-КАЙДА" ДО "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА": ПЕТТЕ ПОКОЛЕНИЯ


АК поколение 1.0: 1988-1991
Първоначално арабски граждани, които се сражават срещу Съветския съюз в Афганистан, се събират в Пешавар, Пакистан. Осама бин Ладен не е съгласен с ментора си Абдула Азам относно това как следва да се постъпи в края на войната. Бин Ладен и офицерите му изработват план за създаване на ислямски халифат, обхващащ целия мюсюлмански свят, и за подготовка на предсказаното завръщане на спасителя и пророка Исус. За тази цел професионално обучени терористи трябва да провокират САЩ и Запада да нападнат Афганистан, при което САЩ ще претърпи военно и политическо поражение, подобно на Съветския съюз. Бин Ладен убива Азам и завзема контрола над огромен брой чуждестранни бойци, които се канят да напуснат страната след края на войната със Съветския съюз. През 1988 г. той създава нова групировка – „Тензим Ал-Кайда ал-Джихад“ („Щаб на организацията за свещена война“) и разпространява идеологията си посредством книги, аудиокасети и памфлети.

АК поколение 2.0: 1991-1996
Последователите на Бин Ладен и новия му избраник, лидера на Египетски ислямски джихад Айман ал-Зауахири, се установяват в Хартум, Судан. Малко по-късно провежд%
Вижте още