Начало / Списък с книги / Преди да дойде линейката. Как да окажем първа помощ в най-често срещаните спешни случаи с бебета и деца

Д-р Стоян Бахчеванов

Преди да дойде линейката. Как да окажем първа помощ в най-често срещаните спешни случаи с бебета и деца

5.00 от 5 (1 оценка)

8.99 лв.

Поръчай онлайн (-30%) за 6.30 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Здравна литература

Тип корица: Мека

Страници: 112

ISBN: 978-954-515-364-8

Размери: 14x20

Виж оценки в Goodreads

Най-важната книга за всеки дом, в който има деца.


Не се паникьосвайте!

И сами можете да помогнете на пострадалото дете.

Извикайте линейката, а докато чакате, следвайте указанията какво да направите при:

*натравяне
*изгаряне
*различни видове рани
*задавяне и задушаване
*удавяне
*алергии
*ухапвания и ужилвания
*токов удар
*счупвания и изкълчвания
*припадък и безсъзнание
*измръзване
*кръвотечения
*поглъщане на предмети и чуждо тяло в очите, в носа, в ухото
*кърлежи, оси, змии
*комоцио
*откъснат пръст, прехапан език
*топлинен удар
*втрисане и гърчове

и много други животозастрашаващи ситуации.

Като баща и педиатър отлично знам колко притеснен се чувства родителят, когато детето му е пострадало и има нужда от спешна помощ. В такива мигове повечето родители се паникьос­ват и въобще не знаят какво да правят. Звънят на Спешна помощ и чакат нервно, хапят устни, гризат нокти, обикалят като звяр в клетка. А всъщност при повечето спешни случаи могат и сами отчасти да облекчат страданието на детето и значително да подпомогнат процеса на възстановяване впоследствие. Често първите действия на родителя могат да се окажат животоспасяващи. Тази книга има за цел да ви научи именно на онези стъпки, които трябва да предприемете, докато чакате линейката.

Идеята на изданието е да ви предостави добре организирано, систематизирано и изчерпателно онагледено цялата информация, необходима при най-често срещаните спешни случаи с бебета и малки деца. Когато се окажете в критична ситуация, тази книга ще ви напътства стъпка по стъпка как да окажете първа помощ на пострадалото дете. Ще ви посочи симптомите, ще ви научи в каква последователност да действате и ще ви даде куража да извършите някои животоспасяващи действия, за които дори не сте предполагали, че можете да сторите.

Надявам тази книга никога да не ви потрябва. Но също така знам, че с бебетата и децата често се случват всякакви инциденти, затова препоръчвам старателно да попълните на свободните страници в края телефонните номера, които винаги трябва да са подръка – на личния лекар, на най-близката болница и спешен кабинет и т.н. Препоръчвам също така да поддържате у дома пълен комплект от материалите за първа помощ, описани в началния раздел. От полза би било да сте посещавали поне веднъж в живота си курс за оказване на първа помощ, за обдишване и сърдечен масаж, защото онова, което може да научите „на живо“ и от специалисти, е несравнимо по-ефективно от всички други обяснения. Съхранявайте книгата на лесно достъпно място. И помнете, че в никакъв случай не бива да губите самообладание, защото в такива мигове вие сте човекът, който може най-много да помогне на пострадалото дете – и във физически, и в емоционален план.

Късмет на вас и на семейството ви!

Вижте още