Начало / Списък с книги / Киберпрестъпления. Всичко е свързано, всеки е уязвим и как да се защитим

Марк Гудман

Киберпрестъпления. Всичко е свързано, всеки е уязвим и как да се защитим

5.00 от 5 (4 оценки)

25.00 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 15.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Документалистика

Тип корица: Мека

Страници: 384

ISBN: 978-954-515-383-9

Размери: 16,5x23

Виж оценки в Goodreads
Престъпленията на бъдещето

Марк Гудман е забележителна личност, ченге от бъдещето, новатор в сферата на борбата с престъпните приложения на новите технологии в световен мащаб. Кариерата му в областта на компютърните престъпления започва през 1995 г., минава през ФБР и Интерпол, Силициевата долина и изследователския център на НАСА. Създател е на организацията „Фючър Краймс“, в която експерти от цял свят изследват отрицателните последици от внедряването на новите технологии.

В настоящата книга Гудман обобщава целия си опит като анализатор и алармира за опасните деструктивни акции на базата на постиженията в областта на роботиката, изкуствения интелект, социалните мрежи, виртуалната реалност, триизмерния печат и синтетичната биология.

Целта на тази книга не е да изследва случилото се вчера или да опише на какво ставаме свидетели днес, нито пък да ви дава съвети колко дълга трябва да е паролата ви за „Фейсбук“. В нея става дума за онова, което ще ни връхлети утре.

Това е задълбочен поглед към обществото, което е изцяло построено върху глобалната информационна мрежа – компютри, мобилни телефони, асансьори, самоуправляващи се автомобили, дистанционно управлявани сървъри, централизирани бази данни, пейсмейкъри, трафик контрол и всичко, свързано с блутут и интернет. Всичко това може да се обърне срещу нас, технологията, която приемаме в ежедневието си, без да се замисляме, може да ни изиграе лоша шега.

Организираната престъпност, хакерите, авторитарните режими, правителствените служби и терористите се надпреварват да използват постиженията на науката в своя полза. Тази книга не просто изброява престъпните нововъведения и нашите слаби места, но и предлага път към победата над милиардите заплахи, които ни дебнат.

Авторът вярва, че сме в състояние да предвидим и предотвратим утрешните престъпления още днес, преди да е станало късно. Гудман ни показва как да овладеем заплахите за сигурността и да направим така, че новите технологии да носят възможно най-голяма полза на човечеството.

„Стигнете ли до последната страница, никога повече няма да гледате по същия начин на колата, телефона и прахосмукачката", предупреждава световноизвестният учен.


„Великолепна и навременна."

„Икономист“

КАК СТАНАХ НЕОБОСНОВАН ОПТИМИСТ
 
В света на високотехнологичната престъпност се озовах неволно. През 1995 г., тогава двайсет и осем годишен, работех като следовател в полицията в Лос Анджелис. Един ден лейтенантът се провикна в претъпканата зала на детективския отдел:
 
– Гуууудмаааан, ела тук!
 
Предположих, че съм оплескал нещо, но вместо да ми се скара, той ми зададе въпрос, който промени живота ми:
 
– Знаеш ли как се пуска проверка на правописа на „Уърд пърфект“?
 
– Ами да, просто натиснете Ctrl+F2 – отвърнах аз.
 
Лейтенантът кимна:
 
– Знаех си, че ти си човекът за тази работа.
 
Така започна кариерата ми в областта на компютърните престъпления. От тогава насам наблюдавам и изучавам не само технологиите, но и злоупотребите с тях. И макар да осъзнавам вредите, нанасяни от злонамереното им приложение, използваните от престъпниците новаторски методи продължават да будят интереса ми.
 
Престъпниците винаги се стремят да овладеят най-новите достижения на технологиите. Те първи носеха пейджъри по улицата и си изпращаха кодирани съобщения по тежките мобифони, а днес изграждат собствени криптирани радиотелекомуникационни системи. Замислете се колко е сложно да се създаде една функционираща комуникационна мрежа, още повече че мнозина американци все още не разполагат с добро покритие за мобилните си телефони. Организираните престъпни групи използват възможностите на интернет много преди полицията изобщо да чуе за него и в резултат на това, едва ли не ежедневно, ни заливат съобщения за хакерски нападения и кражби на милиони от банкови сметки.
 
Целта на тази книга не е да изследва случилото се вчера или да опише на какво ставаме свидетели днес, нито пък да ви дава съвети колко дълга трябва да е паролата ви за „Фейсбук“. В нея става дума за онова, което ще ни връхлети утре. Като полицай и служител на редица федерални и международни организации за опазване на реда, аз съм се сблъсквал с хора, прекрачили отвъд рамките на днешната киберпрестъпност в нововъзникващи области на технологията като роботиката, изкуствения интелект, триизмерния печат и синтетичната биология. Повечето ми колеги по света не са и чували за тези технологични постижения, да не говорим за нарастващата им употреба от престъпните и терористичните организации. Като човек, посветил живота си на сигурността на обществото, тази тенденция силно ме безпокои.
 
Мнозина ще ме обвинят, че всявам страх и че съм закоравял песимист, но това не е вярно. Напротив, аз съм оптимист за бъдещето ни. Не съм лудит и не вярвам, че технологията е някакво зло. Точно обратното, убеден съм, че нейната невероятна мощ може да се превърне в движеща сила на доброто. Съществуват много начини, по които технологията може да се използва за защита на хората, ала тя винаги е била нож с две остриета. Сблъсъците ми с престъпници и терористи на шест континента са м%D
Все пак целта книгата не е да предизвика паника, оголвайки кошмарите, които не виждаме, а да подготви днешните жители на земята за тяхното близко бъдеще. И макар че е виждал престъпления, каквито малко полицаи са способни да си представят – в области като роботиката, изкуствения интелект, триизмерния печат, синтетичната биология, Гудман отказва да се отчае.

из рецензията на Милена Кирова за вестник "Култура"

Вижте още