Начало / Списък с книги / Енциклопедия на серийните убийци

Красимир Тодоров – съставител

Енциклопедия на серийните убийци

3.88 от 5 (8 оценки)

29.99 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 17.99 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Документалистика, Енциклопедии

Тип корица: Мека

Страници: 512

ISBN: 978-954-515-399-0

Размери: 16,5x23

Виж оценки в Goodreads
Лицата на злото

По-смразяващи от психотрилър, по-стряскащи от филм на ужасите – това е равносметката от делата на 26-има световноизвестни серийни убийци, белязали с кървавата си следа пет континента и пет века.
 
Всяка история е разкрита като криминален процес – разглежда личността на престъпника, описва действията му, представя разследването на случая, залавянето и осъждането. Изследва психологията на убиеца, мотивите му, показва факторите, спомогнали за неговото разкриване, разнищва версиите за самоличността на незаловените маниаци, провокира читателя сам да сглоби отломките на пъзела.
 
Джак Изкормвача, Зодиак, Бръснаря демон Суини Тод, Канибала Чикатило, Убийцата на бебета, Железопътния убиец, Палача на гейове – списъкът е безкраен. Симпатични, добре облечени и нормално изглеждащи, те са зверове, неразличими сред тълпата. Когато затворите последната страница, светът ви вече няма да е същият. В ума ви ще се включва червена лампа при влизането на всеки нов посетител в офиса и при опита на непознат да ви заговори на улицата, макар да знаете, че някои злини просто не могат да бъдат избегнати...
 
Историите са реални, не са спестени зловещи подробности, затова книгата не се препоръчва на младежи под 18-годишна възраст и на хора със слаби нерви.
УВОД
 
Едно престъпление открива пътя на друго.
Сенека
 
Още от древността и Средните векове съществуват сведения за отделни случаи на серийни престъпления. Описаните тук истории на реални личности доказват, че този феномен е съществувал много отдавна. Зловещите герои в народните приказки от различни точки по света, които показват садистичната страна на човека, също напомнят за съвременните убийци.
 
Въпросите на серийната престъпност в Европа стават обществено актуални в края на XIX в. Дотогава повечето престъпления се извършват с относително ясно разпознаваема цел, която най-често е користна, и това помага за по-високата им разкриваемост. Случаят с Джак Изкормвача, който през 1888 г. в Лондон извършва пет садистични убийства с неопределен мотив, е първият сериозен признак за развитието на сравнително ново за конкретната историческа епоха явление, известно днес като серийна престъпност. То бива наложено официално едва в началото на 80-те години на ХХ в. от американски криминалисти и криминолози. В неговата основа лежат резултатите от разследването на серийни убийства, изнасилвания и други улесняващи ги или прикриващи ги тежки престъпления против личността. Феноменът засяга живота, телесната цялост и свободата на човека.
 
Субект на тези престъпления може да е всеки човек. Статистическият му профил, разработен от Ерик Хики през 1992 г., е: бял, хетеросексуален мъж, между 20 и 30-годишна възраст, който страда от разстройство на сексуалната функция и личностни и социални дефицити.
 
Обект обичайно са хора, които са по-слаби физически от убиеца (старци, жени, деца). Те се вписват в стереотип, кой
Вижте още