Начало / Списък с книги / Голям кулинарен речник

Александър Дюма

Голям кулинарен речник

4.25 от 5 (4 оценки)

35.00 лв.

Поръчай онлайн (-20%) за 25.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Кулинария, Енциклопедии

Тип корица: Мека

Страници: 640

ISBN: 978-954-515-400-3

Размери: 16,5x23

Виж оценки в Goodreads

Александър Дюма не е само „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“. Той е бащата на легендарната френска кухня.


 За първи път на български излиза венецът на неговия живот – готварската библия „Голям кулинарен речник“. Обемистият труд е плод на няколко десетилетия събирачество, както и на безброй трапези с изобилие от кулинарни изкушения и куриозни случки с най-известните личности на XIX век.

Много герои от романите му са кръстени на знайни и незнайни майстори на черпака, с което  Дюма е искал да им се отблагодари за гастрономичните пиршества, на които е присъствал като съучастник и главен консуматор. Между книгите и пътешествията си той събира и съставя несравними рецепти за крале и плебеи, за мускетари и техните слуги.

Вкусният шедьовър на Дюма е наръчникът на всички знаменити шеф-готвачи от новото време.

Уводни думи към читателя
 
Още с раждането си човек получава от стомаха си заповед да се храни най-малко три пъти дневно, за да може да възобновява силите, отнети и в работа, и в мързел.
 
Открай време хората търсят отговор на загадката как е създаден животът, как се е появил човекът, що за чудодейна хранителна и климатична среда го е зародила? Вероятно тази тайна никога няма да бъде разгадана. Мъдреците търсят разковничето за нея в Индия, защото смятат, че свежият въздух от Хималаите до бреговете на Цейлон е благоприятен за люл?%B

Книгата ще ви даде възможност „да участвате“ в кралски пиршества с точните менюта и ястия, поднесени на тях. Трудно е да си представите за колко видове храни и начини на приготвянето им става дума. Освен шедьоври на френската кухня като пържоли по мускетарски и хусарски са описани руски и немски ястия, придружени с хвалебствени или критични коментари.

За всяка храна в кулинарния речник на Дюма има прелюбопитна история, а зад всяка история – интересни личности и връзки с множество реалии. Защото само рецептите като форма на проза не са достатъчни да задържат читателското внимание, но включени в разкази за това как хората ги споделят, какво стои зад тях като предистория, това вече ги прави съществена част от едно истинско познавателно, кулинарно и литературно удоволствие.

Катя Атанасова

https://kultura.bg/web/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA/ 

Вижте още