Начало / Списък с книги / Сидхарта и пътят към нирвана

София Петрова

Сидхарта и пътят към нирвана

4.20 от 5 (5 оценки)

12.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 10.20 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Философия, Поредици, Философия за всеки

Тип корица: Мека

Страници: 160

ISBN: 978-954-515-406-5

Размери: 13x20

Виж оценки в Goodreads

Книга шеста от поредицата "Философия за всеки"


Животът на Гаутама Сидхарта, познат като Буда, е обвит в легенди и предания. Създателят на философското и религиозно учение будизъм е роден като принц, но избира живота на странник и аскет. В миг на прозрение открива принципа на Средния път, след което в самота и уединение се занимава усилено с проблема за човешкото съществуване и формулира трактата за четирите благородни истини. Основен принцип на учението му е правилото, че човек винаги трябва да търси истината сам, защото истината е свобода и избор. Философията му призовава за разбиране на законите на природата и на човешката душа и мисъл. Защото всичко се прави с мисълта – тя има силата да твори и добро, и зло, а ключът към правилното ѝ овладяване е в умението да се балансират противоположностите и да се открие пътят към нирвана.

ЗА ИСТИНАТА ЗА БОГА

 
Една сутрин, когато Сидхарта седял при учениците си, към тях се приближил непознат мъж. Без да се представи, той се обърнал към мъдреца и казал:
 
– Няма да ви губя много от скъпоценното време. Имам само един въпрос – кажете ми има ли Бог?
 
– Да, има Бог – отговорил кратко Гаутама Сидхарта и отпратил госта, след което продължил да се занимава с учениците си.
 
След обяд се е появил друг мъж, който отново настоявал да отправи само едно запитване към мъдреца – и отново непознатият попитал дали има Бог.
 
– Не, няма Бог – рекъл този път Сидхарта.
 
Учениците му се озадачили, но нищо не казали. И двата пъти отговорът на мъдреца бил прозвучал вярно и искрено, с пълно убеждение, че казва истината.
 
Привечер, малко след смрачаване, на прага се спрял човек от селото и пожелал да попита Буда нещо.
 
– Ела, настани се – поканил го философът.
 
– Благодаря, но ще съм кратък. Кажи ми, моля те, ти – като премъдър, трябва да знаеш – има ли Бог?
 
– Днес всички бързате и всички искате да узнаете дали Бог съществува... – усмихнал се Сидхарта. – Ще ти отговоря така: това е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори. Няма друг на света, който да е в състояние да ти каже, дори и най-мъдрият измежду людете.
 
Озадачен, човекът не казал нищо. Учениците на Буда също притихнали – и този път той дал различен отговор! Посетителят си тръгнал, а един от младежите не се стърпял и веднага възкликнал:
 
– Но, учителю, как е възможно?! Днес трима души те питаха едно и също нещо, а всеки път отговорът ти бе различен! Объркан съм, не те разбирам.
 
– Много е просто – отвърнал Сидхарта. – Да, ти правилно отбеляза, че това бяха трима души, трима различни човеци, и всеки от тях може да стигне до Бога по свой, различен път. Един – с непоколебима увереност, друг – с отричане и негативизъм, трети – със съмнение и колебание. Всеки от тях ще подходи по различен път, ала рано или късно ще достигне до своята истина. Затова отговорът няма как да е еднакъв за различните хора.
Книгата е шестата поред от поредицата „Философия за всеки”. Както и предишните пет – посветени на  Сократ, Конфуций, Диоген, Соломон и Сенека, тя цели достъпно да представи част от живота и делото на един от най-великите мислители, стъпвали на тази земя.

из ревюто на Емилия Кирчева в сайта "Аз чета"

 

Силата на книгата се крие в обикновените думи, които казват много истини. Твърдата увереност на Буда, че всеки сам трябва да изживее и изстрада собствения си път и да достигне до своите отговори, е неизменна и до днес. Неговото учение може само да даде насоките, но тълкуването и изборът зависят изцяло от отделния човек. 

из ревюто на Мария Симеонова в сайта на радиопредаването "Friday Chopsticks" 

Вижте още