Начало / Списък с книги / Всичко за сватбата. Съвети за бъдещи булки

Теменуга Пенчева

Всичко за сватбата. Съвети за бъдещи булки

4.00 от 5 (6 оценки)

20.00 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 12.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Други

Тип корица: Мека

Страници: 192

ISBN: 978-954-515-480-5

Размери: 14x20

Виж оценки в Goodreads
„Яли, пили и се веселили...“ –така изглежда сватбата в приказките. Никой обаче не ни казва как принцесата е организирала тържество за цяло кралство и възможно ли е това без вълшебни пръчки или феи.
Макар да изглежда лесно, уреждането на сватбения ден е изключително сложен процес, който отнема не само време, но също много нерви и финанси. Изведнъж сватбата прераства от тържество с познати и роднини, в триглав змей, който трябва да преборите.
„Всичко за вашата сватба. Съвети за бъдещи булки“ е победоносното оръжие за тази битка. Книгата събира интересни факти за традиционните и модерни сватбени ритуали в България и по света; полезни напътствания за това как да организирате всеки един етап от специалния ден, какви са фаталните грешки, които да избегнете, докато планирате, незаменими препоръки към младоженеца и кумовете, оригинални идеи, с които да направите тържеството си незабравимо, богат илюстративен материал, от който да се вдъхновите…
В този наръчник ще намерите всичко, което ви трябва за сватбата – от таблици за бюджет и списък с необходимите документи и аксесоари за различните ритуали, до текстове за покани, музикални предложения за първия ви танц като оженена двойка и други ценни съвети, за да бъде „И заживели щастливо“ началото на новата ви приказка…

Традиции и суеверия

Съществуват много вербални забрани, свързани с ритуалите на сватбата. Част от тях са фолклорни и нямат логично обяснение, други са свързани с църковните повели, трети са просто модерни градски легенди относно това как трябва или не трябва да протече този ден.

Ето 30 от популярните суеверия:

 

1.       Бъдещите младоженци не бива да се виждат в деня преди сватбата.

2.       Забранено им е да влизат едновременно в църковен храм преди венчавката.

3.       В българските традиции брачният живот се смята за съвсем ново начало за булката, затова и всичките ѝ дрехи трябва да са чисто нови и необличани. Горкò на тази, която облече използвана рокля или обувки. Единствено може да си сложи нещо старо, но то трябва да ѝ бъде дадено назаем.

4.       Рисунка на птица върху сватбената рокля се смята за лоша поличба. Също така булката трябва да е облечена само в бяло.

5.       Предците ни са вярвали, че воалът крие булката от зли очи и уроки. Неговата суперсила е да пази момичето от нещастия, затова той също трябва да е нов. Понякога се допуска изключение – може да го е носила и друга жена, но задължително да е щастливо омъжена, в противен случай всички нещастия, стигнали предната невеста, ще измъчват и новата.

6.       Воалът се слага преди венчавката и е абсолютно забранено носенето му преди това....

Вижте още