Начало / Списък с книги / Великите книги, които никога няма да прочетете

Бърнард Ричардс

Великите книги, които никога няма да прочетете

5.00 от 5 (4 оценки)

30.00 лв.

Поръчай онлайн за 20.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Други

Тип корица: Мека

Страници: 256

ISBN: 978-954-515-550-5

Размери: 16,5x23

Защо първият роман на Томас Харди си остава непубликуван? Какво се случва с ръкописа на дългоочаквания magnum opus на Труман Капоти? Защо Хайнрих Бьол изоставя „Изгубеният рай“ и как го преработва в други творби? Много от литературните загадки най-сетне намират отговор в този единствен по рода си пътеводител към света на изгубените, непубликувани или незавършени творби на знаменитите световни писатели.
Казват, че истинските литературни шедьоври всъщност винаги са незавършени. Не защото нямат финал, а защото не спират да вълнуват читателите и да ги провокират, защото вдъхновяват други автори да напишат своите творби и защото векове наред поколенията продължават диалога си с тях от нова гледна точка и с нови изразни средства.
„Великите книги, които никога няма да прочетете“ ще ви позволи на надникнете в главите на авторите и в хаоса на творческия им свят, ще осветли планираните, но останали нереализирани сюжетни развръзки, и ще ви разкрие неизвестни досега детайли за обстоятелствата, при които тези творби са останали незавършени.
Представени са близо шестдесет произведения на световно известни автори, между които и няколко български имена, като всяка творба е илюстрирана с ефектна корица, архивни снимки, страници от ръкописи, копия на първи издания и други артефакти.
Не на последно място, тази книга е истински подарък за библиофилите и за всички ценители на литературата.

„Тайнственият непознат” е последният роман на Марк Твен. Той работи спорадично над него от 1897 г. до 1908 г. Това е творба в стила на Суифт и представлява опитът на Твен да изследва Моралната Същност и „проклетата човешка раса“, която с годините го разочарова все повече и повече. Племенникът на библейския Сатана се появява тук като персонаж. Творбата остава незавършена и е оцеляла в редица различни версии. Опитът да бъде обобщен сюжетът е сложна задача, тъй като има четири версии, като някои от тях си противоречат.

 

ПЪРВАТА ВЕРСИЯ: „ФРАГМЕНТЪТ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ“

Твен пише „фрагмента от Санкт Петербуг“ през септември 1897 г. Действието се развива в измисления град Санкт Петербург - име, което Твен често използва като заместител за град Ханибал, щата Мисури. Първоначално събитията се развиват през 1840 г.

ВТОРАТА ВЕРСИЯ: „ХРОНИКИТЕ НА МЛАДИЯ САТАНА“

Доста обемната втора версия е позната под името „Хрониките на младия Сатана“ и описва приключенията на Сатана, или Филип Траум - племенника на Сатана, в Езелдорф (името се превежда като „магарешко село“) - село в Австрия в началото на XVIII век. Твен написва тази версия между ноември 1897 г. и септември 1900 г.

ТРЕТАТА ВЕРСИЯ: „ХЪЛМЪТ С УЧИЛИЩЕТО“

Действието в „Хълмът с училището“ - най-кратката версия - се развива в САЩ и в него се описват познатите герои Хъкълбери Фин и Том Сойер и техните приключения със Сатана. Твен започва да я пише през ноември 1898 г., а действието отново се развива в измисления град Санкт Петербург.

ЧЕТВЪРТАТА ВЕРСИЯ: „НОМЕР 44, ТАЙНСТВЕНИЯТ НЕПОЗНАТ“

Четвъртата версия, известна още като версията с „Печатницата“, прехвърля действието в Австрия през 1490 г. Тя разказва за тайнствената поява на Номер 44 пред вратата на една печатница и това как използва небесните си сили, за да изложи на показ безсмислието на човешкото съществуване. В тази версия Твен представя идея, над която прекарва доста време в края на живота си. Тя се върти около концепцията за разделеното съзнание, състоящо се от „Будно съзнание“ и „Сънуващо съзнание“. Тази версия има край, но това вероятно не е пълноценният финал, който Твен възнамерява, и той включва процесия на скелетите на известни исторически фигури и „Липсващата брънка“. Твен пише тази версия между 1902 г. и 1908 г.

Вижте още