Начало / Списък с книги / Три жени

Лиса Тадео

Три жени

5.00 от 5 (3 оценки)

20.00 лв.

Поръчай онлайн (-40%) за 12.00 лв.

Категория: Художествена литература, Съвременна женска проза, Нехудожествена литература, Биографии и мемоари, Документалистика

Тип корица: Мека

Страници: 288

ISBN: 9789545155574

Виж оценки в Goodreads

Това е документална проза. В продължение на осем години прекарах хиляди часове с жените от тази книга, разговаряхме лице в лице или по телефона, разменяхме си съобщения и писма. Преживях с тях много, срещах се с техни приятели и роднини, преглеждах дейността им в социалните мрежи. Използвах съдебни документи и статии от местните вестници, говорих с репортери, съдии, адвокати, следователи, колеги и познати. И все пак историята е от гледната точка на трите жени.

Избрах тези три жени заради техните драматични преживелици и защото случилото се, макар оттогава да е минало доста време, все още им тежи. Търсех именно тях - готови да разкажат своите истории, без да скриват нищо, без гласът им да е „замърсен“ с версиите на другите замесени лица. Така, както са го чувствали.

Убедена съм, че в историите на тези жени са скрити жизненоважни истини за жените и за страстта. Честни и откровени, разказани от жени. Защото всяка житейска ситуация може да бъде предадена през погледа на различните участници в нея, а в тази книга погледът е само на жената.

Задължителна книга за всички жени. Революционно, дълбоко докосващо, разтърсващо из основи четиво за раната на сексуалността“

Ню Йорк Таймс Бук ъф Ривю

Къде ли я е видял за първи път? Предполагам, че е било на щанда за плодове. тази красива жена, застанала насред изсипалия се около нея рог на изобилието от сочни смокини, диви кестени, златисти праскови, бял карфиол, все още кални от полето домати, тъмновиолетови патладжани, дребни, но ароматни ягоди, лъскави череши, грозде, сливи, а също и богат избор от ядки и хлебчета, багети и шоколад за готвене.


Бил прехвърлил шейсетте, с голям нос и плешив, с набола бяла брада по хлътналите бузи. Носел каскет и се подпирал с бастун като повечето старци, излезли на разходка.
Навярно я е проследил до дома ѝ, защото когато една разкошна майска утрин майка ми изскочила на яркото слънце навън – в италия входовете на старите кооперации са ужасно тъмни и осветлението е автоматизирано, за да се пести ток, – старецът вече я причаквал на улицата.


Той ѝ се усмихнал, тя му кимнала и продължила ната- тък, без да му обърне повече внимание. Била облечена с рокля под коляното, носела евтина дамска чанта. Даже и на стари години краката ѝ бяха самата женственост. Мога да си представя какво му е било на онзи мъж, ко- гато е приковал погледа си в тях. В общество, където винаги си под изпитателния поглед на мъжете, даже и хетеросексуалните жени се научават да гледат на другите жени с очите на мъж.

Вижте още