Начало / Списък с книги / Великден - традиции и рецепти

София Петрова

Великден - традиции и рецепти

5.00 от 5 (1 оценка)

12.00 лв.

Поръчай онлайн (-50%) за 6.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Кулинария, Други

Тип корица: Мека

Страници: 192

ISBN: 9789545155826

Размери: 13x20

Какво е Велкиден? Защо го празнуваме? Защо ядем козунаци и боядисваме яйца?

Какъв е символът на цялата обредност? Откога датират ритуалите и защо българските традиции се различават от тези на другите народи?

Как да се приготвим за празника и как сами да си омесим вкусни козунаци? Тук ще откриете отговори на всички тези въпроси и ще намерите вкусни рецепти както за начинаещи, така и за майстори. Ще разберете как приготвят козунака по света, а също и какви съставки да използваме в него при хранителна непоносимост или спазване на диета и режим.  

Защо ядем козунаци на Великден

 

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panetonne), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915 – 1920 г. Дотогава за празника са месени хлябове, наричани колак, пармак, кравай...

Вижте още