Начало / Списък с книги / Царица Йоанна: Спомени

Царица Йоанна

Царица Йоанна: Спомени

5.00 от 5 (4 оценки)

30.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 25.50 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Биографии и мемоари, Документалистика

Тип корица: Мека

ISBN: 9789545155949

Размери: 16.5х23

Йоанна е последната българска царица преди края на монархията в страната. Израсналата като италианска принцеса благородна дама от Савойската династия завинаги свързва съдбата си с България след сватбата си с цар Борис III през 1930 г. Йоанна заема своя пост на царица в едно смутно във всяко отношение време. Незарасналите рани от войните, стопанските проблеми и острото политическо противопоставяне имат определяща роля за динамиката на обществения живот. А когато към това се прибавя и пожарът на Втората световна война, управниците на България са изправени пред трудни решения и необходимост от тежки жертви.

Ненадейната смърт на Борис III през 1943 г. и деветосептемврийският преврат през следващата година пък хвърлят държавата в поредица от драматични политически крайности. Промените отекват силно в душата на Йоанна, до която междувременно пристигат ужасни вести и от родната Италия.

Настоящата книга е ценно документално свидетелство за новата българска история, ноерудицията и изящният стил на царицата му придават и огромна художествена стойност.

 

Вижте още