Начало / Списък с книги / История на войните 22. Пелопонеската война

Ростислав Ботев

История на войните 22. Пелопонеската война

2.46 от 5 (52 оценки)

18.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 15.30 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История, Поредици, История на войните

Тип корица: Мека

Страници: 222

ISBN: 9789545156045

Размери: 32/84х16

ПЪЛНО ОПИСАНИЕ

Книга двадесет и втора от поредицата "История на войните". 

Ако искаш мир, готви се за война.
 
От зората на цивилизацията хората воюват - за територия, за власт, за ресурси, за слава, идеи, вяра. От Херодот, през Сун Дзъ и Макиавели, до Карл фон Клаузевиц и Базил Лидъл Харт великите умове на всяка епоха неуморно търсят разковничето за успешната война. А то е скрито в правилния прочит на историята. Ала историята се пише от победителите и увенчава имената им - Ханибал, Александър Македонски, Наполеон... Затова нека се вгледаме в знаменателните битки и сражения: някои са легендарни - шепа хора разгромяват многочислена армия; други са поучителни - цяла война е изгубена заради фатално забавяне; трети са въпрос на шанс - брилянтна стратегия отстъпва пред обикновена хитрост.
 

***

Настоящото издание представлява изчерпателен преглед върху Пелопонеската война, едно от най-емблематичните събития в античната история, изменило фундаментално нейния досегашен ход. То ангажира целия древногръцки свят в грандиозен конфликт, в основата на който стоят идеологическите дилеми – демокрация или олигархия, имперска хегемония или независимо съществуване на отделните градове държави. От едната страна е Атинската империя, разчитаща на своя мощен флот и огромен финансов ресурс, а от другата е Спарта, прославена с непобедимите си хоплити и легендарния си дух.

Войната е ожесточена и се характеризира с епични сражения и несвойствени за епохата динамични обрати. Тя ражда множество бойни комбинации и тактически прийоми, превърнали се в неизменна част от военната традиция. Наред с това обаче е крайно изтощителна за ангажираните страни, като нанася разрушителни удари както върху вътрешните сили, така и върху обичайната нравственост на древните гърци.

След нейния завършек започва цялостен процес на политическа трансформация с дългосрочни исторически последици.  

 

Вижте още