Начало / Списък с книги / История на цивилизацията: Големите технологични изобретения

Албена Симова

История на цивилизацията: Големите технологични изобретения

5.00 от 5 (5 оценки)

35.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 29.75 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История, Поредици, История на цивилизацията

Тип корица: Мека

Страници: 368

ISBN: 978-954-515-618-2

Размери: 32/84х108

На 1 май 1893 г. е открит Чикагският световен панаир, наричан още Колумбовотоизложение. В него всички се тълпят пред Павилиона на електричеството, приютилмагическите постижения на Томас Едисън телеграф, говорещата машина фонограф икинетоскоп, който за първи път „съживява“, макар и колебливо, изображения на движещисе фигури. Там са също и изумителните изобретения на Александър Бел - телефон, който предава глас чрез светлинни лъчи, и на Илайша Грей факс машина. Става ясно, че светът е навлязъл в нова епоха на безпрецедентен технологичен прогрес.

Големият преход към модерната технологичната ера по традиция се свързва с Първата индустриална революция (средата на XVIII век), която поставя началото на механизираното производство. Но дори и бърз поглед върху историческата еволюция на ключови изобретения като парния двигател, електрическата батерия, компютъра или подводницата ще разкрие, че всички те имат своите предишни прототипи и че всъщност технологичният напредък е неразривна част от развитието на цивилизацията, която датира още от овладяването на огъня. Самото оцеляване на човешката раса пряко зависи от изнамирането на полезни технични приспособления, с които по-лесно и бързо даобработва земята, да се сдобива с ресурси, да изгражда жилищни селища и да съхранява и предава на поколенията натрупаните знания. Още преди новата ера гениални изобретатели дръзват да проектират гигантски сгради и съоръжения, механизирани устройства, парни и водни източници на енергия, различни средства за комуникации, сложни изчислителни машини и смъртоносни оръжия, като огромна част от техните изобретения са залегнали в основата на съвременните технологични постижения. А феноменалните инженерни чудесана египетската и римската цивилизации и до днес остават ненадминати.

Настоящият том проследява как се появяват най-големите технологични изобретения от древността до нашия век, повлиян от възхода на изкуствения интелект. Наред с разказа заключовите инжерерни пробиви, книгата представя и любопитни факти от биографиите на великите изобретатели, дръзнали да надскочат своето време. Изградено върху богата историографска база, допълнено с много илюстрации, това научно изследване превеждачитателя през хилядолетната история на технологичния напредък.

 

Вижте още