Начало / Списък с книги / Старият антикварен магазин

Чарлз Дикенс

Старият антикварен магазин

5.00 от 5 (4 оценки)

40.00 лв.

Поръчай онлайн (-10%) за 36.00 лв.

Категория: Художествена литература

Тип корица: Мека

Страници: 704

ISBN: 978-954-515-627-4

Размери: 32/84x108

ПЪЛНО ОПИСАНИЕ

Чарлз Дикенс (1812 1870) е най-популярният и обичан английски писател и един от безспорните класици на XIXвек. Тежките условия, в които израства и се развива, белязват цялото му творчество и го изпълват със социална критика и морален патос. Стилът му по неповторим начин съчетава доминиращия литературен реализъм с дискретен хумор и елементи на романтизъм, което извънредно допада на читателите и превръща романите му в масов културен феномен по време на викторианската епоха. Разнообразието от теми и сюжети и галерията от емблематични образи спечелват на Дикенс титлата „титан на словото“ и предопределят нестихващия интерес към произведенията му и до днес.

 

Сюжетът на романа запознава читателя с малката Нел и нейния дядо, които живеят и се препитават в скроменантикварен магазин в покрайнините на Лондон. Заради безразсъдството на стареца обаче двамата губят дома си и са принудени да поемат по пътя на скитническия живот в индустриална Англия. Невръстната Нел отрано се сблъсква с враждебността на заобикалящия я свят и постепенно съзрява, докато се справя с всевъзможни изненади и трудности. В това принудително пътешествиетя открива различните лица на действителността – и ужасните, и очарователните, а читателят се потапя в неимоверно пълнокръвна картина на епохата и попада сред паноптикум от автентични сцени и образи. Постоянна битка в романа си дават сантименталността и чистата радост, от една страна, срещу цинизма и вулгарната безпринципност на настъпващото „нововреме, от друга. Вездесъщият автор обаче не заема страна в този конфликт, а оставя събитията да следват естествения ход на живота.

„Старият антикварен магазин“ е последният непревеждан досега на български роман на Дикенс. Макар и сравнително ранна, творбата носи всички най-добри качества на Дикенсовото творчество. С нея той постига един от големите си успехи печели овациите както на читателите, така и на критиката и колегите си. Или както пише известен тогавашен колумнист: Това е чудодеен балсам за всички сърца, изпълнени с гняв или със скръб“.

„Дикенс е ненадминат майстор на оригинални характери – толкова живи и съвършени, че остават в съзнанието подобно на картинни шедьоври.“
​​​​​ ​​​​​Джордж Оруел 

 

„Фактът, че на света съществуват хора като героинята на този роман, е истински триумф на духовността в живота.“
​​​​​​​​​Фьодор М. Достоевски

 

„Творчеството на Дикенс е същински антикварен магазин – сбирка от стари предмети, които под пласта прах крият неподправен блясък. Без тях нашият свят не би бил толкова светъл и забавен.“
​​​​​​​​​​Арнолд Цвайг

 

„Старият антикварен магазин предлага мъдри истини – истинско житейско съкровище.“
​​​​​​​​​Гилбърт К. Честърън

Вижте още